Thursday, 7 May 2009

Aku nak kongsi bersama rakan-rakanku

Petang yang begitu hangat sekali bagiku. Sukar untuk aku melelapkan mata pada petang ini. Jadi, kuturuti langkahku ke meja belajarku dan membuka laptop kesayanganku. Lantas, aku pun dial up connection streamyx.

Usai dari itu, status bar Streamyx telah pun terpapar di bahagian menu bar bawah. Aku pun mula la membuka Blog kesayangan aku ni untuk melihat reaksi atau komen dari para blogger. Dan kemudian aku membaca pula entri-entri yang telah dicipta oleh mereka yang bergelar blogger..

Huuhhh....panas btul hari ni...Aku on suis air cond di rumahku..

"Fuuuhhhh......"baru terasa nyaman seluruh anggota badanku ini. Jadi mudah untuk aku membuat kerja atau melayari Internet dengan lebih jauh lagi. Segala website aku telah sedaya upaya membuka dan membacanya.

Dan aku pun terjumpa satu website yang membolehkan kita memiliki website sendiri. Aku amat tertarik kerna memang aku sedang mencari website builder untuk aku buat satu web company.

URL bagi website builder tersebut adalah seperti di http://www.site2you.com/


















Tak susah pun nak mulanya. Korang sumer klik jer button "START NOW" tu..Pas tuh macam biase r...isi maklumat korang....

Pas tuh, t die akan send kat email korang and korang kene active kan account tuh. T mase ni korang leh la nak change password utk kemudahan ingatan korang...

And then, dlm admin panel ni juga lak korang leh ubah macam2 mengikut citarasa korang..

Tak susah kan utk kita memiliki website sendiri...

Di bawah ni plak aku nak bagi free web hosting...

Apa itu web hosting??
huhu...hosting ni adlah satu tapak untuk daftar kan domain kita.

Apa plak domain tu??
Domain yang paling senang aku nak cakap adalah URL address korang yang korang dah create tadi..Utk paparkan eb kita pada pengguna, kita kene la hostkan website kite tuh...

Tak susah pun..sKunk ni dah ade free web hosting...Tak perlu bayar... Mudah kan...

Korang just kene rajin jer meng'update'kan diri korang utk cari dlm search engine yang korang buka... Cth: Google, Yahoo dan lain-lain...



Ni contoh free web hosting yang ade kat dalam Internet.. Ade banyak lagi... Korang cari r sendiri k..
Screenshot pertama: http://www.000webhost.com/
(Pssts....dan sebenarnye aku tau yang korang telah pun memiliki web sendiri.. web blog juga adalah web peribadi kita..hehe...Cuma kalau korang nak kan domain sendiri leh la try hosting kan web korang..bubye...)
Reaksi kOrang:

1 beri komen di sini:

luvida said...

bgs info ni...tp mls lg nk wt.
byk sgt nk menten.blog agi.fs lagi.facebuk lg.mespes lg..sume da berhabuk :P