Friday, 5 December 2014

Kenangan Bercuti di Bandung, Indonesia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

***Psstt... percutian ni sebenarnya pada tahun 2012.. 

Sekarang ni musim cuti sekolah. Pasti ramai ibu bapa sedang merancang nak bawa anak-anak bercuti ke tempat-tempat menarik. Kali ni LeYa akan cuba bantu para ibu bapa mencari idea untuk bercuti membawa anak-anak mereka. 

Korang pasti tahu kan Bandung, Indonesia adalah satu tempat percutian yang ramai pengunjungnya majoriti dari rakyat Malaysia. Wahhhh... Bandung??? Macam mana dengan bajet cuti kami yang ciput je ni??? Usah risau dengan bajet... LeYa di sini akan ceritakan serba sedikit percutian bajet yang LeYa dan keluarga buat semasa melancong di sana. 

Peluang bercuti keluar negara tidak semua orang yang akan dapat menikmatinya. Kali ini LeYa akan cuba bantu anda untuk merealisasikan impian anda mahupun anak anda walaupun percutian bajet.

Pertama kali yang harus kita sediakan dahulu adalah passport atau pengesahan maklumat diri kita untuk keluar negara. Tanpa pengesahan diri kita akan dianggap pendatang tanpa izin apabila berada di negara orang nanti. hehehe...

LeYa Blog

Tiket. Sekiranya kita ingin bercuti secara berjimat atau bajet percutian, kita kena sentiasa rajin melawat laman web AirAsia bagi mendapatkan tiket tambang murah. Tak rugi survey awal-awal. Apabila dapat tiket murah terus booking. Lagi senang kan bila tiket dah settle. 

LeYa Blog

Done untuk tempahan tiket. Kali ni cuba pula untuk survey tempat penginapan kita apabila tiba di sana nanti. Tak perlu untuk menginap di hotel mewah jika kita mahu percutian yang bajet. Cukup sekadar punya kelengkapan untuk berehat dan selesa ketika berada di sana. LeYa dan keluarga telah menginap di Sakura Guest House. Tak lah mewah tapi sangat selesa. Makanan sarapan pagi juga ada disediakan. 

LeYa Blog

Shopping. Siapa tidak tahu akan Bandung. Ia diibaratkan syurga beli-belah buat rakyat Malaysia di sana. Pelbagai barang2 yang kita suka terdapat di sana dengan harga yang murah. LeYa banyak membeli pakaian dan perhiasan seperti perfume di sini. Sehingga kini masih ada tersimpan dan bila pakai baunya tahan wangi.

LeYa Blog

LeYa Blog

LeYa Blog

LeYa Blog

Suasana di kawasan di Bandung sangatlah sesak dengan kehidupan rakya Indonesia bekerja dan juga rakyat negara lain yang datang bercuti ke situ. TIdak ketinggalan juga, LeYa dan keluarga sempat singgah di Tangkuban Parahu, gunung berapi yang berada di sana. Melihat keindahan ciptaan Ilahi membuatkan LeYa terpaku sejenak. Betapa agungNya pencipta Ilahi. Bersyukur kerana kita dapat menikmati keindahan alam ini..

LeYa Blog

LeYa Blog

LeYa Blog

Trans Studio, Bandung diibaratkan sama seperti Universal Studio Singapore. Anak-anak akan riang gembira apabila berada di sini dengan menjalankan pelbagai aktiviti permainan di situ. 

LeYa Blog

LeYa Blog

LeYa Blog

Sangat tidak lengkap bercuti apabila tidak merasai makanan di negara orang. Pelbagai juadah makanan terhidang di depan mata. Menurut Pak Gito, pemandu pelancong kami, beliau tidak benarkan kami makan di tepi atau peleseran jalan kerana dikhuatiri akan sakit perut. Hal ini disebabkan kita di Malaysia, kedai2 di tepi jalan, air masakannya ditapis dan dimasak. Berbeza dengan mereka yang berniaga di tepi jalan di sana. Mereka rakyat di Bandung sana sudah biasa dan lali apabila makan di tepi2 jalan. 

LeYa Blog
Pisang cheese yang enak...

LeYa Blog
Masakan Padang

LeYa Blog

LeYa Blog

Selama 5hari 4malam kami di sana, kami merasakan percutian yang menarik bersama keluarga. Merancang lagi untuk tahun akan datang untuk bercuti bersama-sama secara beramai-ramai. Tips dari LeYa, tidak perlu lagi untuk anda rasa tidak cukup duit untuk bercuti ke luar negara. Anda sendiri boleh merancangnya dengan buat satu jadual dan percutian bajet. 

LeYa Blog

LeYa Blog
Reaksi kOrang:

6 beri komen di sini:

CikLa Shahril said...

Salam... bestnya dapat g bercuti... btw jemput singgah

http://ciklapunyabelog.blogspot.com

Nite!

Chekgu Azrine said...

Salam singgah sis..
Alhamdulillah dh 2x ke bandung tp masih tak puas2 lagi..
InshaAllah akn kembali lg mgkn dgn fmily..

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

ismail maink said...

mantap,keren..

ismail said...

keren,mantap..salam dari indonesia

Best City Tour & Travel Bandung said...

Bismillah..
Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

Harga sewa Kereta per Day :

# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
Rate: IDR 550.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
WhatsApp +6282214268400
WhatsApp +6287825410700
FB Syarikat : Punaza Besttour
Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.