Wednesday, 19 July 2017

Peluang Berniaga Bersama LeYaPreneurs Team

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk entry kali ni LeYa nak berkongsi peluang bagaimana nak mulakan berniaga bersama-sama LeYaPreneurs Team (LP Team).


Actually, memang lah tak dikenali sangat kumpulan ni. Tetapi jika LeYa berkata tentang STG pasti ramai yang sudah tahu. Jadinya, LeYaPereneurs Team adalah kesinambungan dari #ProjekSTG di mana LeYa sendiri mengumpulkan ahli-ahli di bawah LeYa untuk memantau dan berkongsi pendapat / masalah / suka duka dalam perniagaan di team kecil LeYa. Lebih mudah lah kan untuk LeYa pantau keahlian anda dalam perniagaan ni. 

First of all, apa sebenarnya yang kami lakukan dan jual? Okay!! Produk yang dijual ni sebenarnya sudah pun lebih dari 20 tahun. So, memang produk ni dah pun dikenali dan kita hanya BUAT SAHAJA untuk menjana pendapatan. Ada banyak produk yang boleh dipilih untuk dijualkan. Namun, bagi LeYaPreneurs Team, kami hanya akan memilih beberapa produk dahulu. Tujuannya adalah untuk memahirkan anda dalam selok-belok penjualan dan perniagaan. Dah master, barulah anda nak jual kesemua produk-produk yang ada. Hehehe...

KENAPA ANDA PERLU MENJADI AHLI KAMI ?
-        Modal yang sangat RENDAH
-        Produk laris / senang jual 
-        Kami bimbing anda untuk berjaya dalam private group khas untuk ahli

ANTARA NYA
cara untuk buat marketing
cara update status yang berkesan
cara atur status fb/instagram
cara edit gambar yang supaya gambar dapat sambutan
cara beriklan dengan teknik yang betul
cara melayan pelanggan
 Disediakan Seminar Facebook Genius (FBG) dan Minda Magnet Rezeki (MMR)


Berapa MODAL yang sangat rendah tu???

Hanya RM50 sahaja!!!

Anda sudah pun miliki Kedai Online.

Best kan!!!

   So, LeYa nak jemput anda semua untuk DAFTAR hari ini. WHatsApp LeYa untuk langkah seterusnya.

Tak tahu nak bisnes?? Tak tahu nak jual?? Tak tahu marketing??

LeYa akan bantu dari A-Z secara PERCUMA.
Anda yang akan menentukan kejayaan anda dengan usaha anda sendiri.
Kalau dah guide tapi anda tak buat, tak menjadi jugak kan!

Rasanya sesuai sangat lah ni kan untuk join. Bilamana duit poket dah kehabisan di waktu Hari Raya. 
Dah tiba masanya hari ini, kita isi semula penuh-penuh poket dengan jana duit yang banyak.

Jom!!!

WhatsApp / Telegram / SMS :-
LeYa
017-6321680

Monday, 17 July 2017

7 Tips Percutian Bajet Bersama Keluarga

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Yeah!!! Best nye kan bila dapat bercuti bersama keluarga! Memang saat yang ditunggu-tunggu terutama sekali anak-anak. Betul-betul tak sabar dan teruja kan untuk balik kampung jumpa datuk, nenek dan saudara mara. Ada juga yang ternanti-nanti untuk bercuti ke luar negara atau mengunjungi tempat-tempat menarik di dalam negeri.

Lebih menyeronokkan lagi apabila kita mempunyai keluarga yang besar. Masa inilah semua adik-beradik yang berjauhan akan berkumpul dan bercuti bersama.

So, bila bercakap tentang pergi bercuti, kebiasaannya memerlukan perbelanjaan yang agak banyak. Yang mana nak fikir tentang penginapan, kos makan semua ahli dan juga pengangkutan. Jadi, macam mana untuk dapatkan percutian bajet tetapi berbaloi dan seronok bersama keluarga?

7 TIPS RANCANG PERCUTIAN BAJET BERSAMA KELUARGA


1. Packing Makanan Siap-Siap

Sebelum memulakan sesuatu perjalanan, adalah disarankan untuk menyediakan / membawa makanan dari rumah. Ia boleh dimakan semasa dalam kenderaan atau berada di lokasi rehat dan rawat. Pasti tambah seronok kan bila satu keluarga berhenti di kawasan R&R secara beramai-ramai dan nikmati hidangan makanan bersama-sama. Jimat, Seronok dan Kenyang!


2. Rancang Waktu

Ini adalah yang sangat penting! Anda perlulah merancang trip anda sebelum bercuti agar tidak bertembung dengan jammed di jalan raya. Sekurang-kurangnya ia membantu dalam penjimatan minyak kenderaan anda. 

Jika anda menaiki kereta api atau kapal terbang, rancang waktu tiba agar anda tidak sampai lewat dan tidak perlu keluarkan duit extra untuk sampai ke destinasi.

Bila ada promosi, cepat-cepat lah grab untuk dapatkan harga tiket yang murah.


3. Tinggal di Homestay

Untuk menjimatkan lagi perbelanjaan percutian, anda disarankan untuk menginap di homestay. Ini kerana harganya jauh lebih murah berbanding di hotel. Kebiasaannya juga, homestay turut menyediakan dapur lengkap untuk anda memasak bersama keluarga dan ia dapat menjimatkan duit dari bayar makanan yang mahal. Dan, anda juga boleh menyediakan makanan sebelum keluar berjalan-jalan. Homestay bukan sahaja besar dan selesa, malah anda akan rasai seperti berada di rumah sendiri. 


4. Cari Aktiviti Yang Tidak Perlu Belanja Banyak

Pada setiap penginapan seperti hotel mahupun homestay, kadang-kadang ada disediakan beberapa aktiviti menarik dan secara percuma kepada pelanggan mereka terutamanya kanak-kanak. So, sebelum anda menempah, lebih baik cuba dapatkan info dahulu tentang segala aktiviti yang disediakan dan ditawarkan serta festival yang diraikan jika ada.

Lebih banyak aktiviti yang disediakan secara percuma, lebih banyak wang anda dapat jimatkan. Kalau tak ada sekalipun, anda sendiri boleh merancang aktiviti yang hendak dilakukan di pantai, kolam renang, tasik, taman mahupun di kampung halaman. Sebagai contoh, anda boleh jalankan aktiviti seperti berbasikal, lumba lari atau renang, main tarik tali, memasak bersama keluarga dan banyak lagi aktiviti menarik yang boleh difikirkan.


5. Kunjungi Restoran yang Sediakan Promosi

Terdapat banyak restoran yang sediakan set makan tengah hari yang lengkap dengan air. Jadi, anda dapat menjimatkan kos makan dari membeli secara bufet.

 

6. Gunakan Kelebihan Keahlian

Ada di antara hotel mahupun penerbangan akan memberi "point" kepada setiap ahlinya. Jadi, anda bolehlah menggunakan "point" tersebut untuk menebus tawaran menarik yang disediakan seperti diskaun harga penginapan atau pun tiket kapal terbang murah.


7. Cari Alternatif Yang Kurang Popular

Anda dinasihatkan untuk memilih waktu yang paling sesuai untuk bercuti terutama di waktu yang kurang sibuk. Contohnya, pada waktu pagi untuk keluar menempuni perjalanan yang lancar ke sesuatu tempat. 

Selain itu, di waktu kurang sibuk ini juga, anda boleh buat pemilihan harga hotel, tiket kapal terbang sebelum menempah. Hotel-hotel atau homestay akan jauh lebih murah di waktu kurang sibuk ini berbanding waktu cuti sekolah, cuti umum mahupun musim perayaan. Jadi, anda perlulah buat sedikit research sebelum pergi bercuti. 

Namun, harus juga diingat! Dalam pada merancang percutian bajet, janganlah juga terlalu berkira dengan anak-anak sehingga mereka tidak berasa gembira dan seronok ketika bercuti bersama. Fikirkanlah di waktu cuti inilah masa yang sesuai untuk anda dan anak-anak serta keluarga meluangkan masa bersama-sama. Kenangan dan memori bercuti bersama keluarga ini pasti tidak akan dapat dilupakan dan dapat di waktu lain.

Bercutilah mengikut bajet yang telah anda rancangkan dan sediakan! 
Bercuti ikut kemampuan bukan kehendak!


Sumber Rujukan: Sirap Limau




Saturday, 15 July 2017

5 Perkara Awesome Yang Anda Perlu Tahu Bila Melawat Menara Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Percaya atau tidak, sebenarnya tidak banyak travel journey yang boleh menimbulkan suasana dan rasa kembara yang lebih memuaskan di Kuala Lumpur. Bandaraya Kuala Lumpur yang ramai di kalangan kita sudah tahu cukup sesak dan padat dengan pelbagai aneka ragam manusia. Di sebalik kesibukan penghuni Bandaraya Kuala Lumpur, masih boleh juga kita merasai suasana keseronokan dan kegembiraan travel. Tetapi, harus diingat perjalanan semasa berada di dalam kenderaan itu sendiri memang perlukan banyak kesabaran untuk sampai ke satu-satu destinasi. Untuk mengurangkan rasa bosan di dalam kenderaan itu sendiri, ada banyak tarikan sepanjang perjalanan yang akan memberikan kepuasan yang berbeza kepada setiap dari kita. 

So, jom kita ambil tahu sedikit betapa awesomenya bila mengembara ke Menara Kuala Lumpur ini:-

  • Menara Kuala Lumpur siap dibina pada 01 March 1995 oleh mantan Perdana Menteri Malaysia keempat iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad yang terletak di Bukit Nanas. Menara ini mempunyai ketinggian 421 meter (1,381 kaki) dan menjadikan ia tempat ke-7 menara tertinggi di dunia. Pada bahagian atas menara ini, kita disediakan dengan sebuah revolving restaurant untuk memberi pengunjung menikmati hidangan makanan sambil melihat panorama Bandaraya Kuala Lumpur. 
  • Merentasi Bandaraya Kuala Lumpur untuk ke Menara Kuala Lumpur yang penuh kesibukan terasa jauh untuk mengembara ke situ. Namun, di sebalik kesibukan kota itu, dapat kita lihat betapa indahnya bangunan-bangunan pencakar langit yang tinggi melambai di udara dan juga tempat sejarah yang patut diingati seperti Dataran Merdeka, Taman Tasik Titiwangsa, Menara Kuala Lumpur, Menara Berkembar Petronas, Kelab Diraja Selangor, Muzium dan banyak lagi. 
  • Menara Kuala Lumpur adalah menara telekomunikasi tertinggi dunia selepas Tokyo Skytree di Jepun, Menara Canton di China, Menara CN di Kanada, Menara Ostankino di Rusia, Menara Oriental Pearl di China dan Menara Milad di Iran. Ia dibina untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan telekomunikasi dan kejelasan penyiaran. Menara Kuala Lumpur merupakan mercu tanda Kuala Lumpur. 
  • Menara Kuala Lumpur telah menjadi pit stop pertama untuk The Amazing Race Asia 1 sebagai penanda laluan pada hari terakhir perlumbaan.


  • Sebagai mercu tanda menara yang paling tinggi di dunia, Menara Kuala Lumpur bukan sahaja popular dalam kalangan warga Malaysia sahaja, malah juga dalam kalangan warga atau pelancong asing untuk mereka rasai sendiri pengalaman menakjubkan ketika berada di puncak Menara KL ini. Jarak perjalanan dari bawah ke atas mengambil masa 40minit untuk saksikan panorama indah Bandaraya Kuala Lumpur.


  • Selain dari naik ke menara tinjau di atas Menara KL, anda juga boleh lakukan aktiviti lain seperti masuk ke Upside Down Kuala Lumpur House, jalan-jalan di mini zoo yang disediakan dan membeli belah serta makan-makan di kedai yang ada di kawasan Menara KL. 




So apa macam? Awesome kan walaupun hanya travel di Bandaraya Kuala Lumpur sahaja. Memang wajib sangat-sangat ada dalam bucket-list anda untuk datang melawat sendiri mercu tanda Kuala Lumpur ni! Bayangkan menara setinggi 1,381 kaki ini, anda berjaya menyempurnakan perjalanan yang paling legend yang pernah anda panjat, di mana kenangan sepanjang menaiki lift ditemani dengan pemandangan indah itu tidak mungkin akan dapat dilupakan.

Friday, 14 July 2017

Program Rakaman Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN di Al-Hijrah, Cyberjaya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Program Rakaman Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN

Sekali lagi LeYa memanjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T. atas kurniaan rezeki yang tidak terhingga ini. Pada petang Selasa bersamaan 11 Julai 2017, LeYa diberi peluang untuk menghadiri satu Program Rakaman Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN yang telah disampaikan oleh Yang Bahagia Tan Sri Dr. Irwan Serigar bin Abdullah, selaku Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan juga selebriti jemputan, Afdlin Shauki di Studio ABS TV Al-Hijrah, Cyberjaya

Kedua kalinya LeYa masuk ke studio untuk rakaman TV. Melihat bagaimana cara di sebalik tabir menyiapkan persiapan sebelum dilayarkan di kaca skrin televisyen. Pada hari itu, studio juga dipenuhi dengan belia-belia dari Yayasan Akademi KRU dan staf-staf dari MOF dan LHDNM. Sudah dua kali LeYa menghadiri proses rakaman TV, jadinya untuk kali ini LeYa rasa satu kelainan yang mana LeYa sendiri lebih yakin berhadapan dengan banyak kamera di sekeliling. hehehe...

Intipati Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN

Intipati Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN menyuntik semangat dan kefahaman kepada belia-belia dalam bagaimana mengharungi kehidupan di dunia untuk lebih berdaya saing dan berjaya. Seorang belia haruslah mempunyai semangat yang kental dan usaha gigih dalam mengharungi segala cabaran. 

Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN menyaksikan di mana Tan Sri Dr. Irwan sebagai hos rancangan yang mengendalikan rancangannya dengan baik sekali. Manakala selebriti jemputan untuk hari itu adalah Afdlin Shauki, seorang selebriti tempatan yang berkebolehan dalam melaksanakan pelbagai bidang sehingga berjaya. 


Leadership Talk oleh Afdlin Shauki

LeYa pasti dan percaya ramai sudah mengenali akan selebriti terkenal ini mahupun pelakon, pengarah dan penghibur iaitu Afdlin Shauki. Perbincangan bermula dengan Afdlin berkongsi jurnal kehidupannya serta cabaran yang dihadapi dalam perjalanan untuk memperolehi kejayaan. Jerih perih beliau dari keluarga yang susah sehingga mendapat nama di mata masyarakat. Bermula dengan lakonan teater, Afdlin terus mengorak langkah lebih jauh lagi. Dan, kini beliau sudah pun mempunyai beberapa buah restoran dan juga menjadi pengarah filem yang hebat di industri hiburan. Bagi LeYa ia adalah satu perkongsian yang sangat-sangat memberi inspirasi kepada semua yang mendengarnya. 

Antara lain yang turut disampaikan beliau adalah berkaitan dengan prinsip kerjaya. Menurut Afdlin, "Usaha Tangga Kejayaan". Selagi mana kita mampu untuk meneruskan perjalanan kehidupan kita, berusahalah selagi terdaya tanpa memikirkan kata-kata negatif dari orang sekeliling. Usaha keras ini mampu memberi pengalaman kepada kita untuk lebih bersedia dan tahu memikirkan cara bagaimana yang lebih bijak dalam menangani masalah dan cabaran.


Selain itu, Afdlin Shauki juga ada berkongsi pengalaman beliau dalam mengharungi cabaran membantu rakyat Palestin yang bergolak dalam peperangan suatu ketika dahulu. Beliau juga menyatakan bahawa, untuk berjaya, kita perlu melihat masyarakat luar dari tempat kita yang lebih susah untuk mengharungi hidup. Bagaimana mereka di awal pagi dibangunkan dengan letupan bom sana sini dan terus mencari tempat persembunyian untuk menyelamatkan diri. Kita di Malaysia cukup bertuah kerana aman dan damai. Afdlin juga mengatakan hasil perkara yang kita lakukan lebih memberi kesan daripada hanya berkata-kata sahaja.


Di akhir rancangan Program Bual Bicara #ONLYONEWITHIRWAN memberi 1001 semangat dan perangsang kepada hadirin yang hadir untuk lebih berusaha gigih dalam menempuh segala dugaan dan ujian yang mendatang. Ia bukan sekadar menjadi tauladan dan inspirasi kejayaan, malah program ini juga ada diselitkan sedikit lawak agar hadirin yang hadir tidaklah bosan. Cabaran dalam pembangunan kerjaya masa kini memang sangat mencabar dan memerlukan kefahaman dan skill dari orang-orang hebat dan berpengalaman untuk menerajui trend industri pada masa akan datang. 


Thursday, 13 July 2017

Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

11 Julai 2017, seharian LeYa menyambut Riang Ria Aidilfitri di tempat LeYa bekerja iaitu di Ibu Pejabat LHDNM. Suasana yang cukup meriah dan diserikan lagi dengan pelbagai aneka juadah yang lazat-lazat untuk dinikmati. 

Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya
Auccaaakkkkk..... Selamat Datang Semua ke Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya
Riang Ria Aidilfitri - "Kemenangan Dirai, Kesederhanaan Dihayati". Tema yang cukup baik untuk diingati. Bersama rakan-rakan sepejabat menuju ke tingkat 2 iaitu Dewan Bangsawan, Menara Hasil Cyberjaya untuk merasai kemeriahan Riang Raya Aidilfitri di situ. Bahang kemeriahannya sudah mula terasa saat memerhatikan keadaan di tingkat 1 mula dibanjiri staf pejabat yang lain. 

Lokasi pertama yang LeYa tuju untuk mengisi perut adalah Apam Balik. Mana taknya, nak beratur ambil kambing golek, punyalah panjang kan. So, LeYa decide lah pergi yang mana tak ada orang dulu. Hehehe...

Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya

Tak sah kiranya tidak berwefie dan berswafoto kan. Di kesempatan yang ada ni dan pakaian pun dah cantik, kami pun bergambar di setiap ruang dan sudut photobooth yang disediakan. Tengok LeYa tuh!! Terexcited lebih pulak dalam gambar! Hahaha...
Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya
Ayu sungguh la memasing kan dengan posing ala perempuan Melayu terakhir...Hehehe...

Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya
Mari...Mari...Mari... Datanglah dan Rasailah kenikmatan juadah makanan yang tersedia

Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya
Ketupat dan Rendang sudah tersedia...

Riang Ria Aidilfitri LHDNM, Cyberjaya
Eh! Alamak! Sejak bila pulak lah LeYa jadi DJ RTM ni...Hahaha...
Seronok kan bila sesekali kita dapat meluangkan masa bergembira dengan rakan-rakan setelah di bulan-bulan yang lain sibuk di tempat duduk membuat kerja masing-masing. Itulah bestnya Hari Raya. Menyatukan ikatan silaturrahim antara satu sama lain lebih erat lagi. Akhir kata dari LeYa, salam sayang buat para pembaca LeYa yang dirindui dan disayangi. Salam Aidilfitri sekali lagi diucapkan. Raya kan sebulan. Hahahaha....

Wednesday, 12 July 2017

Dhany KataHati Tampil Dengan Lagu True Love

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Meet & Greet Dhany KataHati
Adakah anda kenal dengan penyanyi lagu OST Filem Pendek Kempen Raya Naelofar Hijab 2017 ini? LeYa pasti ramai pernah dengar akan suaranya yang unik ini. Cuma hanya tidak kenal siapakah pemilik gerangan suara husky dan unik ini. Beliau yang dimaksudkan adalah Dhany KataHati, penyanyi dari seberang iaitu Indonesia. Dengan kerjasama pihak Indigital Sdn Bhd, pada 04 Julai 2017 lalu, LeYa diberi kesempatan untuk bersama dalam satu program Meet & Greet Dhany KataHati bersama Blogger

Turut mengundang pada malam itu ialah Arie KataHati. Arie merupakan Music Director bagi Kumpulan KataHati. Arie pernah memenangi Anugerah Komposer Terbaik bagi lagu "Bilang Saja" yang dinyanyikan oleh Agnes Monica. 

Dhany KataHati
Jom Kenali Dhany KataHati

Nama sebenar diberi ialah Ramdani Surya Atmadga dan berasal dari Bogor, Indonesia. Lebih dikenali dengan Dhany KataHati kerana merupakan ahli dalam Kumpulan KataHati sejak tahun 2014. Sudah mempunyai 4 buah lagu termasuk lagu terbarunya, True Love. Antara 3 lagunya adalah Takkan Pernah Jauh, Menghilang Saja dan Wahai Kekasih

Kolaborasi Dhany KataHati dan Neelofa

Pemilihan lagu True Love dalam OST Kempen Raya Naelofar Hijab 2017 - #NHTrueLove oleh pihak NH Prima International Sdn Bhd merupakan satu keterujaan buat Dhany yang mana pertama kalinya mengenali Neelofa, seorang selebriti tempatan Malaysia yang hebat. Pemilihan Neelofa terhadap Dhany adalah berdasarkan nyanyian lagu Wahai Kekasih yang telah menjadi lagu OST Drama Suri Hatiku Mr Pilot yang telah menjadi tontonan ramai di Astro Ria.

Lagu True Love ini yang telah dicipta oleh komposer / penulis lirik yang kreatif dan berbakat, Aizat Amdan dan Mel Ramlan. Dua gandingan mantap ini telah membuatkan lagu True Love menjadi igauan kepada siapa yang telah mendengarnya. Selain itu, Neelofa sendiri merupakan Executive Producer untuk lagu dan OST True Love ini. Dan, tidak lengkap kiranya sebuah lagu tanpa seorang Music Producer, Anas Amdan yang telah melengkapkan lagi lagu True Love menjadi tontonan 1,000,000 lebih di Youtube. Apa kata, jom kita layan sekejap OST Kempen Raya Naelofar Hijab 2017 yang mana telah mendendangkan lagu True Love ini membuatkan LeYa teringat-ingat akan setiap bait-bait lagunya. 


Dah tengok???? Seronok tak? Best kan! OST Filem Pendek ini menampilkan sendiri Neelofa dan pelakon Indonesia iaitu Miller Khan. Lagu latar True Love yang dinyanyikan Dhany KataHati juga turut diperdengarkan dalam OST Filem ini. LeYa memang dah layan habis lagu ni.

"Kau penyeri dalam hidupku
Ku kan menjagamu tiap detik waktu
Moga kita bahagia selamanya"

Bersama Arie KataHati dan Dhany KataHati
 LeYa juga berkesempatan bergambar mesra bersama Dhany dan Arie KataHati semasa Meet & Greet di office Indigital Sdn Bhd malam itu. Sungguh teruja nya LeYa untuk bertemu dengan Dhany KataHati membuatkan LeYa khusyuk mendengar setiap bicara yang dilontarkannya. Paling syok sekali, Dhany siap sumbangkan suara secara Live pada malam tu tau. Memang best giler weeyyy!! Suara Dhany KataHati memang cukup unik dan memukau kepada siapa sahaja yang telah mendengarnya. Kalau tak caya, siap ada di antara kami menyuruh untuk repeat semula nyanyian beliau. Hehehe...

Bukan itu sahaja. LeYa diberi sebuah penghargaan dengan miliki Album Terbaru Dayang Nurfaizah siap tandatangan Dayang oleh pihak Indigital Sdn Bhd. Yeah!!! Favourite singer LeYa ni. Kali pertama LeYa tersuka dengan sengaja adalah lagu pertamanya "Seandainya Masih Ada Cinta". Bila rezeki menerima album ni, memang senyum sangat-sangat weeyyyy... Siapa tak suka kan. Dapat album original secara PERCUMA tau!! Hehe...

Album Terbaru Dayang Nurfaizah. Dapatkan yang ORIGINAL di pasaran tauuu...

LeYa dan Otomen bergambar sakan ala-ala mereka yang memenanginya.. Ahaks!
 LeYa juga turut bergambar bersama replika wang tunai milik Dayang di Anugerah Juara Lagu tahun lepas. Tengok!!! Menang sebagai juara dan vokal terbaik. Kan LeYa dah cakap betapa sukanya LeYa dengan Dayang ni.

Bersama rakan-rakan blogger yang hadir
Di akhir Meet & Greet, LeYa dan beberapa rakan blogger yang hadir bergambar bersama Dhany dan Arie KataHati sebagai kenangan pengubat jiwa. Terima kasih LeYa ucapkan kepada pihak Indigital Sdn Bhd kerana memberi peluang yang sangat bernilai ini kepada LeYa. Sampai kita bertemu kembali ye (^_^).

Tuesday, 11 July 2017

Cara Mudah Mengecilkan Fibroid

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Terpanggil LeYa untuk berkongsi masalah kesihatan yang sering berlaku dalam kalangan wanita. Ramai yang tidak tahu akan gejala atau simptom penyakit ini sehingga membawa kepada tahap bahaya. Pernahkah anda mengenali apa itu Fibroid? Adakah ia tergolong dalam penyakit kanser? Untuk menjawab persoalan tersebut, boleh lah meneruskan pembacaan sehingga bawah.


APA ITU FIBROID?

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim. Semakin ia membesar, fibroid boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanita. Antaranya seperti ia akan menghimpit pundi kencing, mengalami haid yang banyak, sakit senggugut yang teruk semasa haid dan sakit semasa ingin bersama dengan pasangan dan sebagainya. Fibroid boleh tumbuh menjadi sebesar sebiji bola. Fibroid bukanlah sejenis kanser

80% wanita yang menghidap fibroid tidak mempunyai sebarang gejala atau tanda-tanda mereka alaminya. Setiap tumbesaran fibroid bergantung sepenuhnya kepada hormon estrogen yang telah dirembeskan dengan banyak selepas datang haid. Fibroid juga dikatakan punca utama Histerektomi (atau dalam istilah dikenali sebagai pembedahan pembuangan rahim).

Selain itu, perlu juga untuk kita mengimbangi hormon kerana ia adalah satu bahagian yang penting dalam bagaimana untuk mencegah atau menghilangkan fibroid tanpa pembedahan. Terdapat makanan yang boleh menyebabkan pengeluaran berlebihan estrogen dan juga sebaliknya. Ada juga makanan yang boleh membantu mencegah keadaan dominan estrogen. 

FAKTA MENGENAI FIBROID

  1. Satu jenis ketumbuhan daging yang berasal dari otot rahim dan ia merupakan ketumbuhan yang sering melanda kaum wanita.
  2. Tidak menimbulkan apa-apa gejala atau simptom. Malah ada yang tidak menyedari kehadiran fibroid di dalam rahim mereka.
  3. Punca bagi penyakit ini adalah tidak diketahui.
  4. Sinonim dengan wanita yang mengalami masalah kesuburan.
  5. Tumbuh sama ada satu biji besar atau beberapa biji kecil tetapi dalam bilangan yang banyak dan boleh membesar sehingga saiz sebiji tembikai.
  6. Wanita yang berkulit gelap, wanita yang didatangi haid awal, gemar memakan daging merah, kurang makan sayur-sayuran dan buah-buahan, merokok dan mengambil minuman keras adalah risiko tinggi untuk mendapat fibroid.
  7. Kaedah paling efektif untuk mengenalpasti masalah fibroid adalah dengan menggunakan ultrasound.
  8. Gejala fibroid ialah gangguan haid iaitu mengalami darah haid yang banyak dengan ketul darah, senggugut yang teruk, menekan pundi kencing sehingga menyebabkan kekerapan kencing bertambah.
  9. Bukan semua fibroid yang dikesan melalui ultrasound perlu diberi rawatan. Jika tiada sebarang gejala, fibroid tersebut boleh dirawat melalui kaedah konvensional.
  10. Ketidakseimbangan hormon mempengaruhi pertumbuhan fibroid. Hormon estrogen yang berlebihan akan menyebabkan fibroid itu semakin membesar.
  11. Jika fibroid menunjukkan gejala bahaya seperti pendarahan yang banyak dan buah pinggang yang membengkak, rawatan susulan perlu dilakukan dengan segera bagi mengeluarkan fibroid tersebut.
  12. Sekiranya wanita itu berusia lebih daripada 45 tahun atau kurang tetapi sudah tidak bersama pasangan, selalunya dinasihatkan untuk membuat "hysterectomy" atau pembedahan buang rahim kerana ia akan memberi rawatan yang kekal. Jika wanita tersebut masih muda dan masih aktif untuk hamil, dinasihatkan untuk "Imyomectomy" atau hanya sekadar buang fibroid sahaja.
Sumber: GreenVitamin

MENGECILKAN FIBROID RESVERATROL

Ia merupakan sel renewal dan juga DNA renewal. Apabila sel dan DNA kita diperbaharui pada setiap hari, sel asas badan akan menjadi semakin muda. Perlu diketahui, ketika usia muda, badan kita mempunyai daya tahan yang lebih kuat berbanding pada usia tua. Semakin muda sel badan kita, semakin kuat lah untuk kita melawan fibroid dan menghalang pertumbuhan semula fibroid. 

Ia juga membantu menstabilkan hormon. Hormon yang stabil membantu fibroid mengecut dengan cepat. 

HERBA MAHARANI & PAD FEMININE BIO SELEZA MAMPU MENGECILKAN ATAU MENGHILANGKAN FIBROID RESVERATROL

HERBA MAHARANI mampu membantu menyelesaikan malasah persekitaran ovari, rahim iaitu senggugut, keputihan, kegatalan, haid tidak teratur, menopause dan lain-lain. Ia juga dapat membantu menyelesaikan masalah payu dara dan juga sebarang ketumbuhan, saluran yang tersumbat dan boleh menjadikan keanjalan pada payu dara.


HERBA MAHARANI menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti Ayam Wuji (Gallus Gallus Domesticus) - sejenis burung liar yang hidup dalam 4 musim di kawasan pergunungan China. (Paruh, Tulang, Daging & Kaki berwarna hitam kecuali bulunya berwarna putih mutiara). Ia disembelih mengikut cara Islam dan diproses secara kukus serta HALAL! 

Selain itu, bahan semulajadi lain yang digunakan dalam pembuatan herba ini adalah Tanduk Rusa dan Tulang Sotong. Tanduk Rusa membantu memberikan tenaga dan dapat merembes hormon. Manakala tulang sotong pula berfungsi membantu menguatkan tulang belakang manusia. Tambahan lagi, beberapa jenis ginseng juga dipilih seperti Radix, Rhizoma dan Os untuk melengkapkan lagi keseimbangan kesihatan dalam herba ini.

Setelah mengamalkan herba Maharani, perlu juga kita amalkan gaya hidup sihat dengan pemakaian pad herba kesihatan agar lebih meyakinkan diri untuk sihat. PAD FEMININE BIO SELEZA adalah hasil gabungan Teknologi Bio Velocity Eksklusif dari Korea dan cip hasil penyelidikannya menggabungkan Sinar Inframerah Jauh (FIR), Ion Negatif dan Nano Silver.


BIO VELOCITY (BV) adalah sejenis tenaga tulen dan semulajadi yang diperolehi terus dari cahaya matahari. Aliran tenaga ini akan menyeimbangkan medan elektromagnetik (medan tenaga biologi) seluruh badan manusia. 4 kesan kebaikan utama BIO VELOCITY:-
  • Kesan Anti-Bakteria
  • Mengaktifkan sel-sel badan dan meningkatkan metabolisma tubuh
  • Meningkatkan sistem pertahanan badan untuk melawan sel kanser dan jangkitan kuman.
  • Membekalkan kandungan oksigen aktif yang lebih tinggi.

SINAR INFRARED JAUH (FIR) berfungsi melancarkan perjalanan darah dan meningkatkan metabolisma.

ION NEGATIF berfungsi untuk membunuh kuman pada organ intik wanita, menghilangkan bau serta membantu keseimbangan hormon.

NANO PERAK berfungsi membasmi 99.99% kuman dan menyingkirkan bau kurang enak pada bahagian sulit wanita.


CARA ORDER HERBA MAHARANI & PAD FEMININE BIO SELEZA

Sila hubungi LeYa untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk pilihan anda, tips dan cara pengmabilan yang betul setelah membuat pembelian dari LeYa. 

Illya Farhana (LeYa)
Call/SMS/WhatsApp/Telegram | 017-6321680

Monday, 10 July 2017

Harga Min Kaffe Promosi Sehingga Akhir Julai 2017

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semua...

Korang dah rasa Min Kaffe? Tak puas? Nak lagi dan lagi? Sememangnya bukan korang sahaja yang rasa macam tu. Sebab itu lah Min Kaffe ni dah jadi kopi paling viral sejak 2016. 

Okay lah, untuk korang nak order dan dapatkan harga promosi, boleh terus WhatsApp / SMS / Telegram "MinKaffe Sedap" ke 017-6321680. Lagi maklumat berkenaan Min Kaffe, boleh scroll ke bawah.


KHASIAT MIN KAFFE (MINERAL COFFEE) KOPI TANPA GULA

1. TANPA GULA. Rasa kopi yang tetap enak tanpa risiko kencing manis atau darah tinggi.
2. GARAM BULUH. Kopi Garam Buluh. Diperkaya dengan garam buluh organik semulajadi dari Korea yang terbukti berkhasiat dan kaya dengan bahan mineral seperti magnesium (menggalakkan penyerapan kalsium)
3. LAWAS. Majoriti pengguna Min Kaffe dah tahu, lepas minum jer Min Kaffe ni confirm cepat rasa nak ke tandas.
4. AROMA ISTIMEWA. Bancuh jer Min Kaffe terus naik bau kopi yang best. Memang membangkitkan selera dan menyegarkan mata.
5. KOPI KURUS. Secawan pagi mampu mengelakkan rasa lapar sehingga waktu makan tengahari. Sesuai untuk yang tengah berdiet dan nak kuruskan badan.

CARA PENGAMBILAN MIN KAFFE

Bancuh satu sachet Min Kaffe dengan 150ml air panas. Kacau dan minum.
Boleh juga diminum sejuk bersama ais.

HARGA MIN KAFFE

Harga Official Pasaran bagi sekotak Min Kaffe ialah

RM33 (Semenanjung)
RM35 (Sabah, Sarawak)

Untuk pembelian 12 kotak dan ke atas, layak dapat harga borong.
Untuk Harga Istimewa KHAS untuk pembaca blog LeYa, boleh WhatsApp / SMS / Telegram “MinKaffe Sedap” ke talian 017-6321680
Kami dah jual Min Kaffe ni seluruh Malaysia dan juga antarabangsa seperti Singapura dan Brunei.

ORDER MIN KAFFE SEKARANG!

WhatsApp / SMS / Telegram “MinKaffe Sedap” ke talian 017-6321680

Friday, 7 July 2017

Hari Raya Bersama Rakan Sekerja

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari Raya hari yang mulia. Hari Raya hari yang bahagia...

Itulah lumrah di kalangan kita. Dah berbelas hari pun masih terasa lagi kemeriahan di Aidilfitri. Almaklumlah Raya kan sebulan...Hehehe...

Di hari raya lah kita sesama keluarga, saudara-mara, rakan taulan akan berkunjung ke rumah masing-masing. Kalau nak tunggu bulan-bulan seterusnya memang susah lah nak nampak batang hidung. Ada sahaja alasan sibuknya nanti. Jadi, di kesempatan Hari Raya ni, ramailah mengambil peluang untuk berkunjung sesama sendiri mengeratkan silaturrahim. 

Bahagian di mana LeYa bekerja
Sambutan Riang Raya Aidilfitri di Pejabat

Kebetulan pula hari ni Hari Jumaat, jadi kami satu pejabat merancang untuk buat makan-makan sempena Hari Raya di samping shooting video raya untuk Majlis Sambutan Raya Syarikat pada minggu hadapan. Wah!!! Di ofis sahaja lebih 2kali sambutan raya nya kan. Hehehe...

Riang Ria Hari Raya
Bermula jam 8.30 pagi di ruang legar tempat kerja, mula dipenuhi dengan rakan-rakan sepejabat untuk menjamu selera. Alhamdulillah... berkat tolong menolong, semua makanan yang dihidangkan adalah secara pot-luck di mana setiap orang bawa masakan masing-masing dari rumah dan bertukar selera di sini pada hari ini. Bila juadah makin banyak, makin ramai juga datang memeriahkan suasana.

Kek LeYa yang sangat sedap.... Saya suka3x...

Kejutan Birthday

Yang paling LeYa tak sangka sekali adalah sambutan Hari Lahir LeYa yang dibuat oleh rakan-rakan pejabat LeYa. Memang speechless dan terkejut sangat-sangat. Tak expect pun sebab Hari Lahir LeYa yang sebenar jatuh pada hari esok (Sabtu 08/07/2017). So...memang ingat makan-makan untuk Hari Raya di pejabat je... So.... atas sebab keprihatinan mereka, LeYa memang ucapkan terima kasih banyak-banyak dan tak tahu nak cakap apa lagi. Semoga rezeki kalian dilimpahi berganda-ganda dan diberi kesihatan dan kebahagian bersama keluarga tersayang.

Muka masih terkejut dengan suprise kek dari rakan-rakan pejabat
Selamat Hari Raya....

Unit LeYa yang awesome dengan boss yang sporting.
Akhir kata, LeYa bersyukur dapat dipertemukan dalam kumpulan rakan sekerja yang hebat dan mesra ini. Terima kasih kepada Unit LeYa sendiri iaitu Unit Aplikasi Sistem Cawangan yang telah menjayakan Birthday Suprise buat LeYa. Hehehe... Moga ukhuwah yang terjalin ini kekal sampai bila-bila. In-shaa Allah... Aaminn..

Motivasi Pagi Semangat Jiwa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Waktu pagi adalah waktu yang sangat menentukan perjalanan waktu dalam satu hari penuh. Bagaimana tidaknya? Di waktu pagi lah hari di mana kita memulai dan mengakhiri di hari lalu atau hari kelmarin. Hal ini disebabkan hari ini adalah masa yang terus pergi laju tanpa perlu mengundur masa. Hari demi hari terus meninggalkan kita.

Cuba bayangkan saat kita terbangun dari tidur. Waktu pagi lah yang membolehkan emosi hati dan perasaan kita berubah-ubah. Adakalanya menjadi kurang bersemangat atau malas untuk melalui hari yang datang dan adakalanya pula kita merasakan kecemasan dan keresahan. Disebabkan itu, kita seharusnya perlu memotivasikan diri untuk mengawali perasaan kita agar sentiasa hidup dengan penuh keceriaan.

Di kesempatan Jumaat yang indah ini, tidak mungkin LeYa akan bersendirian melalui hari-hari positif berseorangan. Tidak salah kiranya LeYa mengajak lebih ramai positif dan ceria bersama-sama dalam mengharungi hari-hari yang mendatang. Salah satu cara yang membolehkan kita untuk bersikap positif dan ceria adalah dengan memberi ucapan selamat pagi dan motivasi pemberi semangat jiwa. Seperti yang kita maklum, ucapan 'Selamat Pagi' yang diucapkan oleh semua orang mungkin ada perbezaannya. Ada kemungkinan ucapan dimulai dengan kata romantis untuk membangkitkan rasa semangat dalam diri. 


Ucapan Selamat Pagi Motivasi Penyemangat Jiwa

Janganlah menunggu kajaiban dunia untuk memulai pagi ini, bangunlah dan bergegaslah karena hari ini juga adalah milik anda, semangat pagi dan selamat pagi.

Renungi dan ambil hikmah dari segala kebaikan dan keburukan dari hari kemarin, karena hari ini adalah hari dimana anda harus terus memperbaiki diri demi masa depan anda, jangan menyerah dan selamat pagi.

Kita tidak pernah tau apa yang akan terjadi di hari ini, tapi lihatlah sinar matahari pagi ini yang mengajarkan kita untuk terus hadapi hari demi hari dengan gagah berani, selamat pagi.

Bangunlah pagi ini, seakan-akan anda terlahir kembali dari masa lalu yang kelam, karena hari ini adalah milik anda. Selamat pagi.

Mari awali pagi ini dengan penuh kepedulian, peduli dengan diri sendiri dan peduli akan semua yang ada di sekitar kita. Selamat pagi semoga hari anda menyenangkan.

Jangan pernah menunggu sore hari hanya karena takut dan ingin mengerti apa yang akan terjadi hari ini, apapun yang akan terjadi hari ini adalah anugerah untukmu. Bangunlah dan berperasangka baiklah. Selamat pagi.

Tanamkan kebaikan dalam diri, hapus memori yang terus menyelimuti, karena pagi ini.. Kita harus menjadi pribadi yang terus memperbaiki diri, Semangat!.

Jangan takut akan apa yang mereka katakan tentangmu, karena kau tercipta dan terbangun pagi ini untuk suatu tujuan. Semangat ya..

Syukuri akan nikmat-Nya dan beraktivitaslah pagi ini dengan penuh semangat, maka anda akan menemukan kebaikan di dalamnya. Selamat pagi.

Hiduplah dan bangunlah pagi ini juga tanpa ada rasa kebencian, keraguan dan kegalauan. Apapun yang terjadi, hadapilah! Selamat pagi.

Hapuslah lukamu dengan senyumanmu pagi ini, buang rasa sakit yang kau derita di dalam hati, tariklah nafasmu sedalam-dalamnya pagi ini dan semoga segala kebaikan menyertaimu. Selamat pagi. Sumber : http://www.satubahasa.com/